Backstory – Joburg

Backstory began as an explorative research investigation into the idea of Spatial Ineqaulity in Johannesburg. The initial project collective was led by Liz Ogbu, Counterspace Studio and 1to1 – Agency of Engagement under the title of ‘ the Unjust City’ .

The project took form between 2016 – 2018 as a collaboratively built installation in Johannesburg’s inner-city neighborhood of Braamfontein, where stories and city-data were unpacked through a series of workshops, discussions, and exhibitions. The installation aimed to bring together different city inhabitants and make this confluence of data and stories more accessible to those who use, manage and make the city.

The installation sought to draw in a diverse group of voices to engage with the narratives of spatial justice at play in Johannesburg. The installation space was developed by the Back Story Collective and offered as a platform to selected (typically students, local actors and activists) researchers who were working on topics of spatial injustice.

www.backstoryjoburg.wordpress.com